Planering av ett effektivt arbetsområde

Köket är den centrala mötesplatsen i varje familj. Här äter man frukost och kopplar av med vännerna. Kökets utformning ska därför kunna uppfylla många olika behov. Innan du börjar planera bör du överväga alla de arbetsuppgifter och aktiviteter som du gärna vill kunna använda köket till.

Veris Sink mixer

Kökets inredning

Både kökets storlek och form är viktiga faktorer när du ska bestämma bästa sättet att använda utrymmet på. De primära aktivitetszonerna: diskhon, spisen eller spishällen och ett tillagnings-/serveringsområde bör placeras inom en triangel och i ett område som inte störs av genomgående trafik. Detta kallas ofta arbetstrekanten och är det mest effektiva sättet att planera ett kök på eftersom det sparar den tid det tar att gå mellan områdena. Det kan vara så att du måste flytta några av anslutningsställena, exempelvis vatten, elektricitet och vattenrör i det här området för att skapa den optimala inredningen.

Placering av de viktigaste komponenterna
Helst ska det finnas en arbetsyta på varje sida om diskhon och spishällen. En köksö ger köket en professionell prägel. Om du föredrar inbyggda vitvaror kan du t.ex. överväga att placera en enkel eller dubbel ugn i ett högskåp eftersom de är mer praktiska att använda vid den här höjden. Kom ihåg att vitvaror som öppnas utåt som exempelvis ugnar och diskmaskiner kräver extra plats framför dem så att de är enkla att komma åt. Placera diskmaskinen nära diskhon så att du enkelt kan skölja av tallrikarna innan du sätter in dem i diskmaskinen.

Veris kökskran
K7 Sink mixer

Stil och design

Tänk över hur mycket förvaringsutrymmen du behöver för mat, köksutrustning, servis och köksapparater. Placera breda grytlådor mellan vasken och spishällen och se till att det finns gott om plats för vattenkokaren, brödrosten och andra apparater som används ofta. Väggskåp får ofta ett litet kök att se mindre ut så fundera på skåp med glasdörrar som lättar upp eller kombinera väggskåpen med öppna hyllor. Höga skåp med utdragbar inredning är populärt. De är enkla att öppna så att man snabbt får tag i det man behöver. Skåp i mellanhöjd och fullhöjd kan användas till inbyggnad av vitvaror eller till extra förvaringsutrymme.

Köket som matrum
Öppna planlösningar för kök/matrum är populära. Om du har plats kan en ö eller halvö avskilja arbetsområdet från matplatsen. Om man använder ett annat material för arbetsytan kan man skapa en extra effekt och göra en tydlig uppdelning mellan de två områdena. Detta är också en bra plats att placera en bardisk på för informella

K7, den professionella blandaren

Rekommenderade produktsortiment

K7

Minta Touch

Zedra Touch

Zedra

Zedra