DET SMARTA HEMMET: FRAMTIDENS HEM

Under det senaste decenniet eller så har vi alla blivit vana vid att hantera aspekter av våra liv via teknik - från internetbank till onlineshopping, internet har gjort livet mycket bekvämare. Nu sker en liknande smart revolution i hemmet

Vad är smart hemteknik? Det smarta hemmet är ett hem där nästan alla aspekter kan styras digitalt. Din dörrklocka, din belysning, din hemsäkerhet, uppvärmning och vattenhantering... allt till att dra ner din gardiner kan övervakas och kontrolleras digitalt på distans via teknologi.

Vad är fördelarna med ett smart hem? Smart teknik gör dagens hemarbete mycket mer smidigt och effektivt och låter dig bättre kontrollera att allt funkar som det ska, även om du är borta under långa perioder. Smart teknik effektiviserar hemmet och minskar behovet av sladdar, knappar och fjärrkontroller för att styra exempelvis TV och musik. Smart hemteknik som styr belysning och uppvärmning kan göra ditt hem mer bekvämt, och låter dig slå på och stänga av lampor och värma upp ditt hem på distans, så du inte behöver tänka på det när du kommer hem eller åker på semester.

En del smart hemteknik fokuserar mer på säkerhet - ett integrerat smart övervakningssystem för hemmet kan låta dig hålla ett öga på vad som händer vart du än befinner dig. Du kan också köpa system som håller ditt hem säkert från brand och översvämningsrisker. Med det smarta hemmet kan du känna att du har mer kontroll och är bättre informerad om vad som händer hemma.

Hur fungerar det smarta hemmet? Smart hemteknik kan implementeras i hemmet bit för bit, beroende på vilka dina prioriteringar är. Om du exempelvis vill kunna öppna gardinerna genom röstkommando, så kan du börja med det! Den digitala smarta hem-rörelsen går dock mer och mer mot att integrerad teknologi som kopplar ihop olika element i ditt hem till en enda kontrollhub.

Den senaste smarta hemutvecklingen. En av de viktigaste utvecklingsområdena har varit uppkomsten av system för vattenkontroll och vattenskydd i hemmet. System som GROHE Sense och GROHE Sense Guard kan ge dig lugn och ökad kontroll i hemmet, och skyddar mot kostsamma och jobbiga läckor och vattenskador. En sånt vattenskyddssystem bidrar med ett antal fördelar.

Sensorer i ditt hem kan upptäcka och varna dig för förändringar i fuktighetsnivåer, så att du vet att det finns ett problem långt innan någon läcka är synlig för blotta ögat. Sensorerna kan också användas för att varna dig om eventuella problem på distans via en smart hemapp, så att du har full kontroll över hemmet även när du inte är hemma. Du kan också använda vattenskyddssystemet för att stänga av vattenförsörjningen så fort du notifieras om ett problem - även om du inte är hemma vid den tiden.

Eftersom vattenskador hellre förebyggs än repareras, är sådana system den senaste smarta bostadsinvesteringen för att hjälpa husägare att ha full kontroll, oavsett vart de befinner sig.

Läs mer om GROHE Sense vattenskyddssystem