5 tips på hur du får ditt lilla badrum rymligare

Om badrummet är trångt är det viktigt att utnyttja varje kvadratmeter så effektivt som möjligt. Med hjälp av inredaren Marianne Fryland ger vi förslag på hur du kan få ditt lilla badrum att kännas rymligare.

Med brist på golvyta och begränsat utrymme är det ofta en utmaning att inreda mindre badrum och det kan vara svårt att hitta bra lösningar för att undkomma problemet. För att badrummet fortfarande ska vara funktionellt finns det begränsningar på vad som kan uteslutas. Dessutom kräver ofta bristen på utrymme en rejäl dos kreativitet – frågan är vilka alternativ det egentligen finns för att få plats med såväl toalett, handfat, dusch som förvaring utan att kompromissa med estetiken?

Lyckligtvis finns det en handfull smarta tips och knep som du kan dra nytta av om du vill få ut så mycket som möjligt av ditt lilla badrum. Vi har samarbetat med inredaren Marianne Fryland från Dynamo Studio, som ger dig fem användbara tips på hur du utnyttjar varje kvadratmeter på bästa sätt.

1. Välj ett handfat som inte bygger ut för mycket

Ett handfat är naturligtvis ett måste i badrummet, men det kan snabbt stjäla onödigt med plats, inte minst om det bygger ut för mycket. Om du vill optimera utrymmet i badrummet bör du därför överväga ett handfat med mer slimmad design, säger Marianne Fryland.

"Även om handfatet är vägghängt tar det upp yta om det bygger ut för mycket. Därför kan det vara en god idé att välja ett handfat med lite mer slimmad design, där bredden är större än djupet och där blandaren monteras på sidan istället för i mitten", säger hon.

Faktum är att det finns flera typer av handfat för mindre utrymmen som är såväl praktiska som utrymmesbesparande och inte minst snygga. Det kräver bara att man vågar tänka lite utanför boxen.

”Även om ditt badrum är litet behöver du lyckligtvis inte nöja dig med att lösningen "bara" blir funktionell – nej, tvärtom! Det är inte alls svårt att hitta ett handfat som även tillför något rent visuellt, särskilt inte om du vågar utnyttja vinklar och vrår, förargliga snedväggar eller andra skrymslen i badrummet”, säger Marianne Fryland.

2. Tänk i termer av inbyggda lösningar

Toalett, rör och duscharmatur kan knappast undvikas i badrummet, även om det inte finns så mycket svängrum att arbeta med – men genom att dölja vattenröret till duschmunstycket inuti väggen istället för att välja ett utanpåliggande montage finns det mycket utrymme att spara. Enligt Marianne Fryland är inbyggda lösningar ett självklart val för mindre badrum, där varje centimeter räknas.

"Med inbyggd dusch exponeras endast duschmunstycket, som dessutom ofta kan monteras i taket, eventuellt med tillägg av en liten handdusch på väggen. På så sätt får man mer plats i själva duschutrymmet, samtidigt som badrummet får en snyggare design när rören är dolda", säger hon.

En är en annan inbyggd lösning som passar bra i små badrum. En golvstående toalett har ofta en djupare cistern och kräver större avstånd till väggen, och blir därför snabbt en platsbov i mindre badrum. En vägghängd toalett kan däremot integreras direkt i den befintliga väggen eller via en liten förlängning, vilket sparar värdefull golvyta.

Dessutom ger en väggmonterad toalett ett luftigare intryck samtidigt som det blir enklare att hålla rent i det trånga utrymmet.

"Det kan vara svårt att komma åt vinklar och vrår bakom en golvstående toalett, särskilt när det inte finns så mycket svängrum. Med en väggmonterad toalett blir det enklare att komma åt med både dammsugare och trasa", säger Marianne Fryland.

Essence New
Tvättställsblandare 2-hålsarmatur
M-Size
19408001
Essence New
Tvättställsblandare 2-hålsarmatur
L-Size
19967001
Lineare
Tvättställsblandare 2-hålsarmatur
M-Size
19409001
GROHE Atrio
Tvättställsblandare, 2-håls joystick
19287003
GROHE Plus
Tvättställsblandare 2-hålsarmatur
M-Size
29303003
Grohtherm
Perfekt duschset med Rainshower Cosmopolitan 310
34731000
Grohtherm
Perfekt duschset med Rainshower Cosmopolitan 210
34734000
Grohtherm SmartControl
Perfekt duschset med Rainshower SmartActive 310
34705000
Essence
Vägghängd WC
3957100H
Essence
WC-sits med mjukstängning
39577000
Euro Ceramic
Vägghängt WC-set
39554000
Bau Ceramic
Vägghängt WC-set
39351000

3. Förvaring på höjden

I ett funktionellt badrum måste det finnas plats för toalettartiklar, kosmetika, hudvård, handdukar och allt annat man kan tänkas behöva i vardagen. Det kan dock vara svårt att hitta förvaringslösningar som är utrymmesbesparande samtidigt som de skyddar dina prylar från vatten, inte minst när utrymmet är begränsat och det inte är särskilt långt från duschen till hyllan.

Här menar Marianne Fryland att det är en god idé att få upp förvaringen från golvet, dvs. att man utnyttjar väggytan utan att det tar upp någon golvyta. Samtidigt får det badrummet att se mindre trångt ut, förklarar inredningsarkitekten.

"Högt placerade väggskåp eller hyllor skapar långa, eleganta linjer som till och med får ett litet badrum att se större ut. Om man placerar förvaringen högt upp får man dessutom större rörelsefrihet i badrummet, eftersom saker och ting inte är i vägen i höft- och benhöjd", säger hon.

4. Välj kakel och klinker som får rummet att se större ut

Förutom högt monterade vägghyllor finns det flera andra knep man kan dra nytta av om man vill skapa en illusion av ett större badrum – till exempel klara färger, en stor spegel på väggen och bra belysning. Men börja gärna med att välja kakel och klinker som får rummet att verka större, djupare och bredare.

"Förr fanns det en tumregel som sa att det skulle vara mindre kakel i små badrum och större i stora, men så behöver man nödvändigtvis inte alls tänka. Faktum är att större format kan få ett litet badrum att kännas betydligt rymligare, beroende form och placering", säger Marianne Fryland.

Om badrummet till exempel är väldigt smalt kan avlångt kakel få rummet att verka bredare. Man kan även ändra det visuella intrycket av badrummets längd och bredd genom att vända på de rektangulära kakelplattorna så att de bryter mot rummets form.

5. Tänk på belysningen

I små badrum är bra belysning din bästa vän. Ett rum som är mörkt i hörnen känns snabbt mindre och trängre. Det är dock även viktigt att ljuskällorna placeras korrekt så att badrummet blir upplyst från rätt vinkel, säger Marianne Fryland.

”Inbyggda spotlights med ljus ovanifrån fungerar väldigt bra i badrum eftersom de ger en enhetlig belysning, inte minst om man placerar dem vid spegeln”, säger hon.

Det är också en god idé att placera ljuskällor på flera ställen i taket – till exempel över toaletten, över handfatet och andra blanka ytor, så att ljuset reflekteras. Dessutom blir det enklare att se om ytan är ren.

"Hotellbadrum är nästan alltid inredda med blankt kakel, samtidigt som det finns lampor placerade över badkaret, toaletten och handfatet, vilket skapar extra blänk. Det får badrummet att kännas både renare och större", säger Marianne Fryland.

Bild: unserhaustraum

Få hjälp av engagerade specialister

På GROHE har vi många års erfarenhet av att hjälpa våra kunder att uppfylla drömmen om det perfekta badrummet. Vi är världsledande inom sanitetslösningar och strävar efter att tillhandahålla innovativa produkter på marknaden.

Hos oss hittar du utrymmesbesparande inredning till drömbadrummet som passar din personliga stil och dina individuella behov – dessutom kan du mixa och matcha utan att behöva kompromissa med det sammanhängande uttrycket.

Vid frågor om våra badrumsserier eller enskilda produkter är du alltid välkommen att kontakta oss.