HUR SKA DU AGERA EFTER EN VATTENLÄCKA ELLER ÖVERSVÄMNING HEMMA?

En vattenläcka hemma kan vara förödande, med vattenskador som kräver höga reparationskostnader, tid och energi. Här kan du läsa hur du ska agera om en vattenläcka inträffar hemma - och hur du kan förebygga dem i framtiden.

Stäng av vattnet. Det första du ska göra är se till att vattenläckan inte blir värre genom att stänga av vattentillförseln. Stoppvalvet är oftast placerat i ditt kök eller badrum och kommer stänga av vattnet i huset direkt. Vattenläckan kanske kommer från en källa du enkelt kan isolera - som din diskmaskin eller tvättmaskin, toalett eller kran som alla har ett eget isolationsvalv på slangen eller vid rören som kan vridas för att stänga av vattnet. Om du har en stor mängd vatten i hemmet kan du också stänga av elen - om det är säkert att göra det - och gasen, tills situationen löst sig.

Identifiera källan. En vattenläcka i hemmet kan ha flera möjliga källor, så att identifiera vart vattnet kommer ifrån kan ibland vara svårt. Vatten från läckande rör kan komma från tryckpunkter som dåligt isolerade badkar eller duschar, läckande tak, eller även läckor från grannens hem.

Få bort allt överflödigt vatten. Att få bort allt liggande vatten från en läcka måste göras fort - ju längre det får ligga i ditt hem desto värre blir vattenskadorna. För stora översvämningar kan du behöva hyra en pump, som bör placeras i den lägsta delen av det översvämmade området. För en mindre mängd vatten kan en våt- och torrdammsugare användas.

Påbörja torkprocessen. Mögel börjar bildas inom 24-48h efter en översvämning, så att påbörja torkprocessen snabbt är viktigt för att minska skadorna. Låt apparater och uttag lufttorka, och ta bort alla blöta möbler eller mattor från området. Öppna fönster för att släppa ut fukten. Kolla väggarna också - gips eller annat material som påverkats måste tas bort och ersättas. Det sista steget efter en större översvämning är att hyra en avfuktare för att dra ut fukten ur rummet - men se till att du stänger alla fönster innan du sätter igång den.

Förebygg framtida läckor. När städningen och reparationerna är klara bör du göra det till din första prioritet att skydda ditt hem mot framtida vattenläckor. Utöver att regelbundet inspektera rören och hålla extra koll under kallt väder (frost är en stor orsak till vattenläckor) så väljer många att investera i ett vattenskyddssystem.

Dessa typer av system ger dig lugn och ro genom att övervaka fuktnivåer och hitta direkta orsaker till vattenläckor snabbt. Men de gör så mycket mer än att bara upptäcka vatten. Vattenskyddssystemet kan notifiera dig när den upptäcker en läcka, och låter dig också stänga av vattnet direkt på distans - vilket betyder att du kan stoppa vattenläckorna innan de hinner orsaka stora skador.

Läs mer om vattenskyddssystemet GROHE Sense