Milan Rapport 2017

Återigen var uppmärksamheten hos världens designindustri och press fokuserad på Milano denna vår, med Salone del Mobile 2017 som lockade cirka 350,000 besökare. Det är platsen att upptäcka kommande, nya designtrender som under de kommande två åren kommer filtreras ner för vardagligt bruk, med välkända namn och nya designers som ofta visas sida vid sida i det livliga stadscentrumet. Vårt interna designteam besökte mässan och återkom med många nya insikter kring designens framtid. Här är våra sex största trender som definierade mässan.

Varma färger

Trenden med varma metaller, som var tydlig under förra årets show, har fortsatt in i 2017 med ökad styrka. Mässing, koppar och rostguld var alla närvarande, ofta använda som detaljer tillsammans med andra taktila material som trä och porslin. Några designers tog trenden vidare i år, som Nike Zupancs kopparlängkabinett för De Castelli, en uppsättning snygga metalfasade kuber, var och en med sin egna hjärtformade nyckel.

Photo left Nika Zupanc for De Castelli www.decastelli.com, Photo credits: Massimo Gardone
Photo right: GROHE Allure Brilliant in warm sunset

Millennial Pink

Färgen som inte bara definierar 2017, utan som verkar definiera en hel generation, Millennial Pink är den mjuka, nakna tonen som ligger mil bort från syntetisk bubblegumrosa. Den kunde ses överallt på mässan, vare sig den användes för eleganta möbler på Sé, eller fann sig bredvid het röd för en modern känsla. GROHEs fristående utomhusdusch tog denna färg in i trädgården, medan Cassinas hela showroom till och med målades i denna rosa, där den användes som en varm, neutral bakgrund.

Photo credit left: Attilla Hartwig GROHE Essence Stand-alone shower
Photo credit right: Le Refuge The Invisible Collection

Sten och Marmor

Den marmor som prydde bordsskivor och lampbaser förra året kunde ses på många fler ytor år 2017. Andra lyxiga stenar trädde också fram, med granit som gav en hårdare men fortfarande lyxig kant, medan Meridiani visade bord i marmor med metallben och tillsatte en not av värme. Den övergripande känslan är glamorös, men erbjuder också en välkommen känsla av permanens i dessa osäkra tider.

Photo credit: MERIDIANI, SHINE - ABEL console, Designer ANDREA PARISIO

Resursmedveten design

Mitt bland lyxen omfamnade varumärkena behovet av att spara värdefulla resurser på mässan i år. Många fler produkter visades som var avsedda att massproduceras från återvunnet material. Emecos 1Inch-kollektion, designad av Jasper Morrison, består av bord och stolar med återvunna aluminiumramar och olika återvunna material till topparna. EcoPixel - ett företag som specialiserat sig på återvunnet plast - visade hur livlig och modern en återvunnet framtid kunde se ut med Chaise Longue "ALEX" av Atelier Mendini.

Photo credit: “Chaise Longue ALEXby Atelier Mendini made of ecopixel sustainable material www.ecopixel.eu”

SmartHomes

Ett hett ämne på mässan; inhemsk teknik spinner vidare på ett stort antal sätt. Vi märkte en trend för integrerad teknik, objekt som är både smarta och vackra, med produkter som TV och högtalare designade för att se mer ut som möbler, och sömlöst smälter in i hemmet. Under tiden ledde belysning fältet i smart hemteknik, med Ikeas Home Smart och Flos Smart Control som skapat fjärrkontroll för att belysa hemmet mer naturligt, intelligent och intuitivt. Vår egna lansering, GROHE Sense, ett intelligent vattenövervakningssystem för att upptäcka läckor, leder vägen för framtida smarta hem.

All about GROHE Sense